Vad är bandbredd?

När man talar om bandbredd för ett webbhotellskonto så är det trafiken in och ut från ens konto. Normalt brukar man ha flera GB (Gigabyte) som är måttenheten för trafiken. Står det exempelvis att ett konto har 20 GB att utnyttja varje månad så är det maximalt vad man kan ta. Man kan inte spara någon bandbredd till månaden efter om man inte gjort av med alla resurserna. Har man utnyttjat allt för en månad brukar normalt webbhotellet som man är på fakturera extra för trafiken man utnyttjat över sin gräns. I värsta fall kan ett konto även stängas ner tills en ny månad påbörjas.

Obegränsad bandbredd – Varning!

Jag skulle vilja varna alla er som köpt webbhotell där bandbredden är obegränsad. I praktiken finns det inte. Det ser väldigt bra ut när du tecknar ett konto men om du läser avtalet så har webbhotellet rätt att stänga av konton som förbrukar för mycket resurser. Jag vill inte dra alla över en gräns, men dem jag har kollat (framförallt utländska webbhotell) så står det så här i avtalet. Är det något webbhotell som har obegränsad bandbredd utan denna klausul så ber jag om ursäkt.

Monitorering i kontrollpanelen

Man kan enkelt hålla koll på sin bandbredd genom att kolla i loggarna för sin kontrollpanel. Använder man exempelvis kontrollpanelen cPanel så kan man se detta i menyn. Om man ser att ens bandbredd håller på att ta slut kan man i god tid ta kontakt med webbhotellsföretaget man använder och utöka sin gräns.

Webbplatsens storlek avgör förbrukningen

Man försöker idag att bygga webbplatser som använder så lite bandbredd som möjligt. Inte för att det tar slut på kontot utan för att en webbplats ska ladda så snabbt det bara går i en webbläsare. Idag är det normalt att en webbplats ligger på 150-600 KB i storlek. Men det finns även dem som har över 1 samt 2 MB i storlek på sin webbplats. I och med detta så förbrukas denna mängden varje gång någon besöker dessa webbplatser och även sökmotorernas ”robotar” som genomsöker webbplatser.

Så se till att optimera din webbplats så att den inte drar så mycket resurser. Detta gynnar både webbhotellet och dina besökare!