Vad är backup och hur återställer man?

När ett webbhotell skriver med att backup ingår så menas detta att kopior tas på ditt webbhotellskonto och sparas i en viss tid. Detta är väldigt bra om något skulle hända när du bygger din hemsida eller om en databas skulle krascha av någon anledning. Du kan då enkelt återställa ett konto från en tidigare tagen backup.

Notera att det skiljer sig från de olika webbhotellen som finns om hur ofta backupper tas. En del gör det varje dag, andra 1 gång i veckan och vissa 1 gång per månad. Det finns även webbhotell som ej tar backup automatisk över huvud taget. Du som kund har då ansvaret för att själv ta backupper. Det finns oftast en tjänst eller funktion i din kontrollpanel där du kan aktivera backupper eller göra en fullständig backup. En fullständig menar jag att alla dina filer, databas samt e-post återställs till ett visst datum.

Återställning av backup

Om något har hänt på ens webbhotellskonto kan man alltid kontakta kundtjänsten för webbhotellet man använder och fråga om det finns någon backup att återställa till. Finns det så ingår det oftast och webbhotellet hjälper dig utan några konstigheter. Det finns även de som tar betalt för denna tjänster, den kostar från 299 – 599 kr. Enligt mig är detta en låg kostnad som kanske inte är så farlig att betala om man man inte kan fixa till sitt konto eller webbplats själv. De flesta låter denna tjänsten ingå i webbhotellstjänsten man betalar för.

Skicka kopia till 3:e parts företag

Idag finns det väldigt smidiga tjänster att koppla till sitt webbhotell för att föra över sina backupper till 3:e parts företag. Ett av de heter Dropbox. Koppla samman detta underbara verktyget med din webbplats eller kontrollpanel så att dina backupper eller kopior av ditt konto förs över till Dropbox med tidsinställda intervaller. Då kan du sova gott om nätterna med att veta att dina filer befinner sig på 2 platser i fall något skulle hända på ditt webbhotell medan du sov. Det har faktiskt hänt på ett svenska webbhotell för inte alls för många år sen. Serven som hade några få konton brann upp om jag inte miss det fel och alla kunderna som använde det webbhotellet fick sina filer totalförstörda. Dessa gick aldrig att få tillbaka. Så tänk på att ta denna billiga försiktighetsåtgärden innan olyckan kan vara framme. Det kan hända när som helst.