Vad är en databas?

En databas kan man enkelt förklara som ett stork arkiv som utför vissa saker på ens begäran. När du exempelvis klickar på en länk eller fyller i information på en sida och skickar iväg detta. Då sparas det i en databas. Sen kan man sätta upp regler som säger att exempelvis denna informationen också ska skicka ett mail till ägaren av webbplatsen eller skicka vidare besökaren, den som klickade på länken till en annan sida

Man kan alltså bestämma exakt vad man vill att en databas ska utföra och inte utföra. Idag är allt uppbyggt av databaser. Nu när du läser denna texten så har du flera program, säkert flera hundra program igång på din dator / telefon som alla drivs av databaser.

Webbplatser och databaser

Att man som webbutvecklare använder sig av en databas för att bygga en webbplats är på grund av att det går snabbare, är säkrare och att det går lagra mycket mer information på 1 ställer istället för att skriva ut det i fritext i form av HTML. Jag kom ihåg för bara 10 år runt år 2004 när det var väldigt vanligt med denna metoden utan att använda sig av en databas. Det var tider det men som tur förnyar vi oss och går mot en framtid där man vill att allt ska gå snabbare smidigare samt att man har mer kontroll. Med en databas får man detta, tack!

Idag finns det inte en enda bra fungerande webbutik / e-butik utan att den är kopplad till en databas. Jag skriver ut order ”bra” för att det finns säkert någon gammal webmaster som vägrar gå över till att använda sig av en databas. Troligen för att kunskapen inte finns där. Ett stort misstag. Jag som skriver denna artikeln hade själv ingen kunskap om hur det fungerade från början. Jag var som ett stort frågetecken när jag först såg hur en kod såg ut för att göra ett anrop till en databas. Det ser hemskt ut om man inte vet hur det fungerar eller om man inte kan de vanligaste kommandona.

För detta ska du inte bortse från att använda dig av en databas till din hemsida. Förr eller senare är du tvungen, annars så får du nog ändra vägval i ditt liv och byta bransch.

Använd en databas utan kunskap

Ta ett steg i taget. Jag kan ge dig ett tips. Beställ ett webbhotell av Webbdo. När du väl har ett webbhotellskonto med tillhörande domännamn kan du enkelt (utan kunskap om databas) skapa en hemsida byggd på en databas.

Webbdo har ett program som heter Softaculous. Med detta verktyget kan du välja bland 355+ applikationer med automatisk installation av olika applikationer kopplande till en databas. Exempel på ett populärt program är WordPress som även denna webbplatsen är uppbyggd på. Ingen databashantering, HTML eller minsta strul. Allt sköts från WordPress administration vilket är väldigt enkelt. Du kommer aldrig behöva in och leta i databasen eller i några koder. Detta sköter programmet åt dig. Det är bara om du vill göra väldigt specifika inställningar som du behöver in och pilla i koden. I mina 12 år som webmaster har detta endast hänt ett fåtal gånger vilket är rätt lite med tanke på att jag ägt omkring 80 webbplatser sen jag började med webbutveckling. Idag har jag omkring 25-30 aktiva där alla är kopplade till en databas.