Vad är utrymme?

Utrymmet som oftast listas på webbhotellets försäljningssida (landningssida) är det som du kan utnyttja på ditt konto. Även e-postmeddelanden och i vissa fall även dina backupper är inräknat i det totala utrymmet som räknas. Många webbhotell idag erbjuder väldigt mycket utrymme till en lång kostnad. När jag menar mycket utrymme så kan det handla om 50 GB (gigabyte) – 100 GB eller mer. Personligen tycker jag inte att man behöver så mycket utrymme. Jag ser det istället som att webbhotellet i frågan översäljer sina servrar vilket medför till ett långsamt webbhotell. Jag betalar mer än gärna för mindre utrymme och har ett snabbt webbhotell.

Bild på utrymme i en katalog

Ett webbhotell runt 1 GB räcker mycket långt. På den ytan (utrymme) kan man ha flera webbplatser på som ändå är hyfsat stora (30-50 sidor). Detta om man inte använder för alt för stora bilder. Men om man gör det kan man välja att använda dem i webbformat vilket då också kommer att göra att de laddas snabbare för alla besökare som kommer till ens webbplats.

Vilken storlek tar olika CMS?

Något som nästan alla väljer att göra är att bygga sina webbplatser på så kallade CMS. Det går snabbare och blir oftast mycket enklare att hantera i längden mot traditionell HTML kodning. I ett CMS sköts detta av själva systemet på ett enklare och smidigare sätt. Under har jag specificerat en lista på vad olika CMS program tar i storlek när det är installerat från grunden på ett webbhotell.

WordPress – Ett av dem absolut bästa och populäraste programmen som används idag. När det är installerat på ett webbhotellskonto tar det endast 13 MB (Om du använder original temat).

Joomla – Är ännu ett program som man ser används flitigt. Dock är det inte lika vanligt som ovanstående. När man väl har installerat detta så tar det endast 21 MB av utrymmet.

Drupal – Detta programmet är riktigt snyggt och strukturerat uppbyggt. För den som en gång börjat använda Drupal är det väldigt svårt att släppa det.Det är lite mer komplicerat än andra, men när man väl kommer in i det så är det världens bästa program. Installerat tar detta endast 17 MB.

Som du ser från ovanstående CMS program så behöver man inte ett webbhotell som ger ut flera GB i utrymme. Det räcker gått och väl med någon enstaka gigabyte för att fullt möjligt driva en eller flera webbplatser. Det kanske är något att tänka på nästa gång du väljer ett webbhotell då du nu vet vad utrymme egentligen betyder i ”webbhotellsvägar”.